1.-2.lk. Penttiläntie 4, 54100 Joutseno
3.-9.lk. Tietäjänkatu 5, 55120 Imatra

Taitotalo, koulukatu 5, 55120 Imatra

KiVa-koulu

KiVa- koulu ohjelma on käytössä koulussamme

KiVa-lyhenne muodostuu sanoista Kiusaamista Vastustava. KiVa Koulu on Suomessa kehitetty tapa puuttua koulukiusaamiseen. KiVa Koulun on todettu vähentävän kiusaamista ja lisäävän kouluhyvinvointia. Kyselyjä on tehty myös Joutsenon koulussa jo useamman vuoden ajan, ja tulokset ovat osoittaneet, että KiVa Koulu toimii.

1) KiVa-tunneilla opitaan keinoja vastustaa kiusaamista

KiVa Koulu näkyy koulun arjessa monin tavoin. Koulussa toteutetaan KiVa-teemoja kaikille luokille oman opettajan johdolla. Oppitunnit sisältävät vuorovaikutustaitojen harjoittelua ja myönteisyyden oppimista. Monilla muillakin oppitunneilla keskitytään siihen, millainen rooli ryhmällä on kiusaamisen vastustajana ja lopettajana. Opettajat ovat sitoutuneet KiVa-koulun ajatuksiin ja tarkkailevat luokan ilmapiiriä. KiVa Koulu näkyy myös välituntivalvojien huomioliiveissä. Yläkoululaiset voivat käydä virtuaalisessa oppimisympäristössä nimeltä KiVa Street ja alakoululaiset voivat pelata Kiva-Peliä 1.

2) KiVa-tiimi selvittää kiusaamistapaukset

Koulussamme toimii kuuden opettajan ja rehtorin muodostama KiVa-tiimi, joka selvittää esiin tulevia kiusaamistapauksia. Kotia tiedotetaan aina sen jälkeen, kun asia on koulussa selvitetty ja seurannassa.

Jos epäilet lastasi kiusattavan tai sinulla on syytä uskoa hänen kiusaavan toisia, ota rohkeasti yhteyttä lapsesi lähimpään opettajaan. Näin asiaan voidaan puuttua mahdollisimman tehokkaasti. Keskustele lapsesi kanssa kiusaamisesta, vaikka hän ei olisi kiusattu eikä kiusaisi muita. On hyvä miettiä lapsen kanssa, miten kannattaa toimia, jos havaitsee kiusaamista. Kun jokainen päättää sisimmässään, että ei hyväksy kiusaamista, se näkyy ulospäin, ja kiusaamistoimet menettävät yleisönsä. Ryhmäroolien huomaaminen on tärkeä osa koulupäivää. Vaikka kaikki eivät ole vastuussa kiusaamisesta, kaikki ovat vastuussa sen lopettamisesta. Toivotamme tämän meille kaikille, sekä kodeille että koululle yhteiseksi ajatukseksi!

Lisätietoa on suunnattu erityisesti vanhemmille myös KiVa Koulun nettisivuilla: kivakoulu.fi. Käy vilkaisemassa!

Infoa KiVa oppilaille

Info (power point tiedosto)